Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zoufalá propagace Třebíče

Propagace Třebíče nevhodnými pohlednicemi

Jsou lidé, kteří Třebíč osobně navštíví a zpravidla se do ní zamilují. Když pošlou z Třebíče pohlednici svým blízkým, kteří v Třebíči ještě nikdy nebyli, může to být pro Třebíč dobrá reklama a určitá pozvánka pro adresáty, aby i oni zakusili krás na pohlednici osobně a nechali se zlákat k návštěvě Třebíče.

To by ovšem Třebíč musela být schopna vyprodukovat pohlednice svého města na úrovni a od srdce, nikoliv bezduše až urážlivě.

Když jsem před pár lety chtěl poslat z Třebíče pohlednici přátelům, doslova mě šokovala v nabídce jedna z pohlednic. Ihned jsem si ji zakoupil. Ne proto, abych ji poslal, na to Třebíč příliš miluji. Ale koupil jsem ji proto, abych měl doma odstrašující příklad toho, jak se dá doslova zesměšnit a zprasit propagace tak krásného města, jako je Třebíč.

Pohlednice si dala za cíl ukázat krásy Židovské čtvrti města zapsaného v UNESCO. Místo toho levá polovina pohlednice ukazuje pouze dva pro Židovskou čtvrť bezvýznamné domy s těžkým novátorským stavebním zásahem z dob reálného socialismu (žádná synagoga, žádné typické uličky ani starobylé domy této čtvrti). Pravá polovina pohlednice je ještě tragičtější. Ukazuje pouze kanál, kterým jsou z Židovské čtvrti odváděny výkaly a splašky.

Takže vítejte v Třebíči a kochejte se krásami Židovské čtvrti !

A tomu všemu na pohlednici dominuje znak města Třebíče s latinským nápisem CIVITAS TREBICENSIS. A nápis dole na pohlednici říká: ,,TŘEBÍČ JEWISH QUARTER,, což dokazuje, že tvůrce pohlednice měl ambice dostat tuto pohlednici do celého světa. Nemá-li někdo soudnost a zároveň má ambice být takovýmto ,,propagátorem,, města, je tako má kritika pro blaho věci i města.

Detail pohlednice je k rozkliknutí vlevo ve fotoalbu.

 

PhDr. Martin Herzán MSc. – předseda

Spolek za starou Třebíč

trebic-pohlednice.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Zoufalá propagace města - pohlednice