Jdi na obsah Jdi na menu
 

Obnovení prastarého kamenného sloupu

Obnova kamenného sloupu.

 

Spolek za starou Třebíč obnovil mohutný, asi 500 let starý kamenný sloup.

Kamenný sloup původně stál přímo na spodní straně Karlově náměstí v Třebíči, kde podpíral podloubí tehdejšího ,,Pekárkova,, domu. Dům byl postaven někdy v 16. - 17. století, a sloup bude tedy při nejmenším stejně starý. Můře být ale také ještě starší a teprve později použit jako nosný a ozdobný prvek tohoto domu. Ještě před několika stoletími se naše hlavní náměstí pyšnilo hned několika podloubími, dnes už bohužel žádný z domů na Karlově náměstí podloubí nemá.

,,Pekárkův,, dům na Karlově náměstí, o kterém mluvíme, už dnes nenajdeme. V roce 1912 byl dům jako velmi ztrouchnivělý zbourán a na jeho místě byl postaven nový - dnes je na Karlově náměstí očíslován jako 22/18. Právě roku 1912 z něj byl odstraněn kamenný sloup i celé podloubí a dům byl nově navýšen o jedno další patro. Jako náhrada za odstraněné podloubí mu nahoře ke kráse přibyl ozdobný novorenesanční štít, který je v architektuře tohoto náměstí ojedinělý.

Zde je foto domu Karlovo náměstí 22/18 ještě s podloubím a sloupem, které bylo pořízeno roku 1910, a dále pro srovnání foto domu, jak vypadá dodnes od své přestavby v roce 1912 (foto je z roku 1930).

obrazek1.jpg  obrazek2.jpg

Autorem návrhu a stavitel přestavby ,,Pekárkova,, domu byl stavitel Josef Herzán (1853-1920), který dům vyženil v roce 1893 (vzal si za ženu Klementinu Pekárkovou).

Poté, co byl v roce 1912 ,,Pekárkův,, dům na Karlově náměstí přestavěn novým spolumajitelem a stavitelem Josefem Herzánem, kamenný sloup i se svojí podstavou byl přesunut do sídla stavitelství Josefa Herzána na Sucheniově ul. 4 v Třebíči, konkrétně do zahrady domu, která ze spodu navazovala na stavitelství a končila celou svou délkou kamenné zdi na Polance. Sloup zde byl vztyčen mimo zraky veřejnosti a vydržel zde dalších téměř 100 let do roku 2008, kdy byla zahrada prodána a sloup uložen v Třebíči nouzově do garáže, kde čekal na nové využití.

V roce 2020 byl sloup nabídnut městu Třebíč i třebíčskému muzeu (Muzeum Vysočiny Třebíč) k případnému využití a umístění do veřejného prostoru. Město o něj neprojevilo zájem a muzeum v Třebíči jej nabídlo vystavit v ledárně Zámku, tedy pod zemí a ne vždy přístupný veřejnosti. Mé toužebné očekávání ale bylo vystavit tento krásný sloup opravdu na očích veřejnosti. V září 2021 se konečně sloup dočkal, opustil temnou garáž a byl vztyčen. A po 109 letech opět na očích veřejnosti, jak tomu bývalo, když podpíral podloubí domu na Karlově náměstí v Třebíči.

20211203_103758.jpg  20211203_104033.jpg

Kde je sloup vztyčen? To necháme jako soutěžní otázku. Kdo jej vypátrá a napíše jako první SMS na telefon 604 592 889, dostane při nejbližší možné příležitosti pytlík hašlerek.

Fotografie v lepším rozlišení jsou k rozkliknutí v menu fotoalbum vlevo stránek.

PhDr. Martin Herzán MSc. - předseda Spolku za starou Třebíč

 

 

Náhledy fotografií ze složky Obnova historického sloupu