Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zastavěný Hrádek a znehodnocený Židovský hřbitov

Zastavěný Hrádek a znehodnocený Židovský hřbitov

Není to tak dávno, kdy krásný lesopark Hrádek v Třebíči mohl zůstat jen vilovou čtvrtí pro bohaté a politicky ,,správně,, angažované. Toto lukrativní místo, které si nikdo v historii nedovolil zastavět, mělo přijít o své kouzlo krátce po přelomu milénia.

Na Hrádku, v bezprostřední blízkosti Židovského hřbitova zapsaného na seznamu UNESCO, mělo vzniknout 8 stavebních parcel pro rozsáhlé vily s ještě rozsáhlejšími oplocenými zahradami. Občanská veřejnost tehdy proti těmto zvrhlým plánům protestovala a téměř úspěšně.

Místo 8 obrovských vil zde vznikla v roce 2004 jen jedna, v bezprostředním sousedství horní části Židovského hřbitova. Znehodnotila dané místo esteticky i morálně, uvážíme-li věčný klid zemřelých, kterých je tu pochováno kolem 11. tisíc. Zničila také horizont památky Unesco. Vilu tam postavili podnikatelé - manželé Jan a Lucie Vaverovi. Jak se něco takového mohlo stát 15 let po pádu totality?

V té době byl starostou města Třebíče Miloš Mašek za ČSSD (starostou 2000-2006). Radnice pod vedením ČSSD tehdy čelila například i kauze ,,Vídeňský rybník,, - Prodej lukrativních městských pozemků k výstavbě za podhodnocenou cenu a ve větším rozsahu, než schválili zastupitelé. Právě za vlády ČSSD na Třebíčské radnici město povolilo postavit obrovskou vilu na Hrádku vedle Židovského hřbitova manželům Vaverovým, která byla postaven v roce 2004. Přitom jen rok předtím v roce 2003 byl Židovský hřbitov zapsán do seznamu UNESCO. Samotná vila zabírá plochu 238 metrů čtverečních, zahrada dalších 2056 metrů čtverečních, celkem 2294 metrů čtverečních. Jak se něco takového mohlo za vlády ČSSD na Třebíčské radnici stát?

Lucie Vaverová byla tehdy členkou třebíčské ČSSD, která se již v roce 2002 objevila dokonce na kandidátce ČSSD do zastupitelstva města Třebíče. Byla místopředsedkyní okresního výkonného výboru ČSSD v Třebíči, členka krajského výboru ČSSD na Vysočině a od roku 2005 také mluvčí celostátní ČSSD když byl předsedou strany ČSSD a zároveň předsedou vlády Stanislav Gross (mimo jiné obviněn z nekalého získání finančních prostředků na svoji nemovitost). Vaverová vydržela ve funkci mluvčí celostátní ČSSD zhruba tři měsíce, poté skončila.

Můžeme být rádi, že nakonec nevzniklo na hrádku opravdu 8 podobných vil, protože kdyby byly se svými zahradami všechny velikosti jako tato jedna jediná, která byla realizována, celková plocha Hrádku by ubyla o 18.352 metrů čtverečních, což si lze představit jako čtverec o délce stran 135 metrů.

Celá kauza je dokladem, že o veřejný životní prostor a o významné památky Třebíče musíme, bohužel, bojovat i v době svobody a tolik let po pádu totality a to kvůli některým nezodpovědným komunálním politikům, kteří získávají vysoké posty a moc na radnici, aniž by k tomu měli dostatečnou soudnost a srdce, které by bylo zapáleno upřímně pro město Třebíč a bylo nadřazeno svým zájmům či moci peněz.

PhDr. Martin Herzán MSc.

Předseda Spolku za starou Třebíč