Jdi na obsah Jdi na menu
 

Eurobankovka města Třebíč

Spolek za starou Třebíč vydal v březnu 2021 pamětní suvenýrovou 0 Euro bankovku s motivem města Třebíče.

Třebíč se tak konečně zařadila po boku ostatních měst, které už mají svoji ,,eurobankovku,,. Na Vysočině je Třebíč druhým městem po Jihlavě, která svoji ,,eurobankovku,, vydala minulý rok. Prvním městem v naší republice byla v roce 2018 Praha. Úplně první 0 eurobankovka na světě pak vznikla v roce 2015 ve Francii a následně se z toho stala celoevropská sběratelská záležitost. Autorem návrhu třebíčské eurobankovky a realizátorem je PhDr. Martin Herzán – předseda Spolku za starou Třebíč.

Podle pravidel vzniku 0 eurobankovek je možno seberealizovat pouze přední stranu bankovky, zadní stranu mají všechny bankovky stejné a zachycují nejznámější evropské památky. Nebylo jednoduché na kus papíru velkého zhruba jako naše stokoruna zachytit všechny krásy a hodnoty Třebíče, takže vyhrála dominanta města – městská věž a bazilika zapsaná na Unesco. Bohužel, podle pravidel nebylo možno na bankovku právě zapsání města na seznam UNESCO výslovně zmínit.

Z marketingového hlediska je nyní ta nejhorší možná doba pro vznik takového předmětu. Obchody jsou zavřené, lidi mají jiné starosti a černé myšlenky. Přesto jsme do toho právě v této době šly, protože to kouzlo je právě v tom, že i v beznadějné době pandemie tu vzniklo něco pěkného, netradičního, co přivede lidi na jiné myšlenky a povznese ducha města.

Bankovky jsou vyrobené až v Itálii ve městě Bergamo. Zdejší firma se zaměřuje na tisk 0 Euro bankovek s nejslavnějšími turistickými místy v Itálii. Zakázka bankovky s motivem města Třebíče byla její první zahraniční zakázka. Právě Bergamo bylo nepostiženějším místem v Itálii a stalo se doslova mrtvým městem. I proto jsme je rádi v této době pandemie podpořili touto nákladnou zakázkou. Tím jsme zase podpořily i výsadbu stromů na Madagaskaru, neboť právě do tohoto projektu tato italská firma část zisků daruje.

Bankovky jsou vyrobené na bankovkovém papíře s vodotiskem, mikrotisky, reliéfním hlubotiskem, ochrannými infračervenými vlasy, hologramem, perforací, originálním číslováním každé bankovky atd. v nejvyšší kvalitě na úrovni platných bankovek západního světa, aby měli svoji sběratelskou hodnotu. Každá bankovka je v pevné ochranné plastové fólii.

Celkový náklad byl 2500 kusů bankovek. Do Třebíče dorazilo 2000 kusů, zbylých 500 kusů si ponechala italská firma, která tyto eurobankovky vyrobila a to pro prezentaci a nabídky sběratelům po celém světě. Takže jde i o dobrou reklamu pro Třebíč.

Bankovky je možné koupit v knihkupectví Jakuba Demla na Karlově náměstí v Třebíči, která má i v době pandemie výdejní místo. Cena je 99 Kč za kus.  

 

PhDr. Martin Herzán MSc.

Spolek za starou Třebíč

fotografie-euro-bankovka-trebic.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Eurobankovka města Třebíč